Şirket Karlılığında Eklemeli İmalatın Önemi

Eklemeli İmalat, endüstride ihtiyaç duyulmakta olan ürünler genellikle seri olarak konvansiyonel imalat yöntemleri ile imal edilmektedir. Yeni bir ürün tasarlandığında üretim öncesi ergonomi, fonksiyonellik ve son kullanıcı testi (müşteri öngörüsü) gibi birtakım testlerden geçirilmeli ve test sonuçlarına göre tasarımın güncellenmesi gerekmektedir. Ürün geliştirme safhasında tasarla, üret ve test et şeklinde bir döngü ile Yeni Ürün Geliştirme süreci tekrar etmektedir. Firmaların rekabet güçlerini arttırabilmeleri için bu döngüyü çok hızlı tamamlamaları ve yeni ürünleri kısa sürelerde piyasaya çıkarabilmeleri gerekmektedir. Bu döngüyü hızlı tamamlayan ve piyasaya daha hızlı yeni ürünler sürebilen firmalar ancak devamlılıklarını sürdürebilmektedirler.

Dünya genelinde doğal kaynakların hızla tükenmesi, sosyal değişimler ve pandemi gibi etkenler nedeniyle hammadde fiyatlarının sürekli yükselmesi üretim maliyetlerinin artması anlamına gelmektedir. Maliyetlerin sürekli artması üretici firmaların varlıklarını devam ettirebilmelerinin önündeki en büyük engeldir. Maliyet baskısının çok yüksek olduğu piyasalarda şirketlerin varlıklarını sürdürmeleri pek mümkün olmamaktadır. Maliyet baskısının yüksek olduğu piyasalarda özellikle finansal gücü düşük olan küçük şirketler ya iflas etmekte ya da çok hızlı bir şekilde aynı sektördeki daha güçlü firmalar tarafından satın alınarak el değiştirmektedir. Böyle bir piyasada şirketlerin varlıklarını sürdürmesi pek mümkün olmamaktadır. Bu durumdaki şirketlerin yeni ürünler geliştirerek rekabetin olmadığı yeni pazarlar açması ile ancak varlıklarını sürdürmesi mümkün olacaktır. Yeni açılan pazarlarda rakip olmadığından buna karşılık talep de yüksek ise piyasa fiyatı üretici tarafından belirlenmektedir. Bu tip bir piyasada üretici yeni rakiplerin piyasadan pay almasına kadar karlı olarak varlığını sürdürecektir. Firma sürdürülebilirliğinin sağlanması ancak talebi olan yeni ürünlerin geliştirilmesi ile mümündür. Günümüz de yeni ürün geliştirme döngüsünün hızlandırılabilmesi ancak eklemeli imalat teknolojilerinin tasarımın üretilmesi aşamasında kullanılması ile mümkün olmaktadır. Eklemeli imalat teknolojilerinin kullanımı ile kalıplı imalat teknolojileri ile aylar süren imalat süreleri saatlere kadar düşürebilmektedir. Ayrıca tasarımda yapılan bir değişikliğin yapılması ancak kalıp üzerinde gerekli revizyonların yapılması ile mümkün olmaktadır. Kalıp revizyonları hem uzun süreler alan hem de yüksek maliyetlere sebep olan uygulamalardır. Bu sebeple Yeni Ürün Geliştirme Süreçlerinde eklemeli imalatın kullanımı imalat şirketleri için kaçınılmazdır.

Piyasada var olan imalat şirketlerinin birçoğu eklemeli imalat teknolojilerini bilmektedir. Fakat şirketlerin bu teknolojiler hakkındaki bilgi seviyesi aynı değildir. Kimi şirketler sadece bu teknolojinin var olduğunu bilmekte kimi şirketler bazı teknolojileri kullanmakta, kimileri ise bu teknolojiler ile ilgili olarak servis desteği almaktadırlar. Eklemeli imalatın gerçek faydasının sağlanması ancak ona uygun datanın hazırlanması ile mümkün olmaktadır. Kullanıma göre doğru malzeme ve eklemeli imalat teknolojisinin seçimi ise ayrı bir tecrübe ve uzmanlık alanıdır. Aksi taktirde çoğu firmada olduğu gibi doğru yapılamayan teknolojik yatırımlar firmalara sadece fayda yerine maliyet yaratmaktadır. Bu anlamda firmalara tavsiyem teknolojiyi tanıyana kadar bu konuda uzmanlığı olan firmalardan destek almalarıdır. Fikirden imalata kadar olan Ürün Geliştirme Süreçlerinde derinlemesine bilgi ve tecrübe sahibi olan Poligon Mühendislik firması ile çalışmanızı tavsiye ederim. Poligon Mühendislik Bursa, Ankara, İstanbul ve İngiltere Ofisleri olmak üzere tüm dünya genelindeki müşterilerine Ürün Geliştirme Sürecinin her basamağında başarılı bir şekilde destek olmaktadır. Sahip olduğu HP, Zortrax ve ScanTech gibi alanında haklı bir üne sahip olan firmaların cihazların distrübitörlüğünü yaparken aynı zamanda bu cihazlar ile müşterilerine hizmet vermektedir.

Plg Labs olarak hedefimiz; “En son teknolojiler ile müşterilerimize iyi hizmet vermektir”

Ümit Gencay BAŞCI  –  Plg Labs

ÜrGe & Üretim Direktörü

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top